Hello & Welcome to our community. Is this your first visit? Register

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  11
Dislikes Dislikes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    meadeam (OP)
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Location
    Fort Thomas, KY
    Posts
    15
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    07 charging problem?

    I'm new here, but already I have my first issue with the bike. Not how I wanted to start posting.

    My '07 has ~3800 miles on it, so not much use at all. I'm the third owner, the first barely broke it in, and the second rode it about 250 miles per year. It hadn't been ridden since last fall when I bought it. The previous owner replaced the battery with a brand new one the day before I bought the bike. I've ridden it maybe 200 miles in a few short rides with no issues at all.

    Today I took it out of the barn after not riding for 2 days. Fired right up as per usual. Rode for ~20 minutes on an errand, came back to dead battery. Bump started it, road another 15 minutes, bike dies at idle at an ATM (was trying to finish my errands and get home, probably should have gone straight home or kept riding at higher RPM). Now it won't bump start. I can't leave the bike too long, I'll have to put another new battery in it to get it home and figure out wth is wrong.


    Are there any common issues I could be experiencing here, or am I just lucky?

  2. #2
    Vrrroooooom! 07 charging problem? Motogiro's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    San Diego, Ca.
    Posts
    13,823
    Mentioned
    97 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: 07 charging problem?

    It sounds as if you have no output from your charging system. If you've been riding a bike with a faulty charging system it can allow damage to even a new battery. I would first charge your battery to see if it takes a charge. This would be done by fully charging the battery and then do a load test to establish the battery holds a charge. If the battery holds a charge. Then you can start the bike to see if you've got evidence of a working charging system. You should see 13.7 vdc nominal at above 2500 rpm. If you're not seeing voltage above the static battery voltage there is a problem with the charging system.
    Don't forget to check the obvious, simple things like the connectors at the battery itself.
    You can jump start the bike with a car as long as you don't run the car engine.
    Main charging system component are the regulator/rectifier and the stator.
    Let us know what you find.
    Last edited by Motogiro; 07-31-2019 at 01:09 PM.
    If you can't fix it by hitting it with a hammer, it's electrical!

    Clif
    SoCal Hoon

  3. Likes TownsendsFJR1300 liked this post
  4. #3
    meadeam (OP)
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Location
    Fort Thomas, KY
    Posts
    15
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: 07 charging problem?

    It turns out the battery that was in the bike is very cheap and low quality. It may be the problem. I put a new, higher quality battery in the bike to ride it home. As soon as I can, I'll check the voltage with the bike running and see if it is being charged adequately. I do tend to leave the high-beam on during daytime riding, that should be the only significant drain on the battery. I don't have any accessories on the bike.

  5. #4
    2007 FZ6 TownsendsFJR1300's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Cape Coral, Florida, USA
    Posts
    11,356
    Mentioned
    49 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)

    Re: 07 charging problem?

    Quote Originally Posted by meadeam View Post
    It turns out the battery that was in the bike is very cheap and low quality. It may be the problem. I put a new, higher quality battery in the bike to ride it home. As soon as I can, I'll check the voltage with the bike running and see if it is being charged adequately. I do tend to leave the high-beam on during daytime riding, that should be the only significant drain on the battery. I don't have any accessories on the bike.

    The high beam on won't kill the battery. I have the dual headlight mod(BD43) and have two head lights on all the time.

    Checking the charging current is key..
    Scott
    2007 Yamaha FZ6- BD43 headlight mod, PIAA bulbs, Stebal air horn, Scorpion SS pipes-(no DB killers), Speedohealer, HEL SS brake lines, Fenda Extenda, K&P SS re-usable oil filter, custom mounted BMW style electrical outlet(L.S.), Techmount GPS mount with handlebar bar risers/set backs, additional helmet lock, custom mod'ed seat(Spencers), Hyper light-rear running/brake light, custom radiator/fan protector, Techspec tank pads, Grip Puppies, Yamaha rear rack with custom aluminum flat rack.

  6. Likes Motogiro liked this post
  7. #5
    meadeam (OP)
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Location
    Fort Thomas, KY
    Posts
    15
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: 07 charging problem?

    So far so good with the new, better quality battery. I haven not checked the voltage with the bike running yet, but I've had it out several times including one all-day ride and no issues. I'll still check it one of these days when I am not too lazy to unbolt the tank.

  8. Likes Motogiro liked this post
  9. #6
    2007 FZ6 TownsendsFJR1300's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Cape Coral, Florida, USA
    Posts
    11,356
    Mentioned
    49 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)

    Re: 07 charging problem?

    If you have a longish pointy probe, you CAN touch the positive terminal reaching thru from the right side with the tank still installed..

    Ground your meter to the frame..


    It's likely charging fine as it lasted that long on your ride...
    Scott
    2007 Yamaha FZ6- BD43 headlight mod, PIAA bulbs, Stebal air horn, Scorpion SS pipes-(no DB killers), Speedohealer, HEL SS brake lines, Fenda Extenda, K&P SS re-usable oil filter, custom mounted BMW style electrical outlet(L.S.), Techmount GPS mount with handlebar bar risers/set backs, additional helmet lock, custom mod'ed seat(Spencers), Hyper light-rear running/brake light, custom radiator/fan protector, Techspec tank pads, Grip Puppies, Yamaha rear rack with custom aluminum flat rack.

  10. Likes Motogiro liked this post
  11. #7
    Vrrroooooom! 07 charging problem? Motogiro's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    San Diego, Ca.
    Posts
    13,823
    Mentioned
    97 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: 07 charging problem?

    Good news. You might have also checked voltage when you replaced the battery. No need to lift the tank then...
    If you can't fix it by hitting it with a hammer, it's electrical!

    Clif
    SoCal Hoon

  12. #8
    meadeam (OP)
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Location
    Fort Thomas, KY
    Posts
    15
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: 07 charging problem?

    Quote Originally Posted by Motogiro View Post
    Good news. You might have also checked voltage when you replaced the battery. No need to lift the tank then...
    That would have been the smart thing to do, wouldn't it?

    It died on me again. I had ridden for a few hours on my favorite twisty roads. I stopped for lunch and she fired right back up. I switched on the high beam at some point, not remembering that I suspected a problem with charging, and sure enough the next time I idled the bike for 10 seconds at a stop sign in the middle of nowhere, it died and would not even turn over once. Luckily I had a fully charged spare battery and someone who could deliver it to me, so I just had a nice sit on the side of the road for 2hrs while I waited for the battery to arrive.

    The bike is in the shop now with a trusted local mechanic. I don't have the time or space to work on it, so we'll see what the problem is. Lots of riding left this season, and I want to get in a track day or two yet.

  13. Likes Motogiro liked this post
  14. #9
    meadeam (OP)
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Location
    Fort Thomas, KY
    Posts
    15
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: 07 charging problem?

    My mechanic told me the stator and regulator/rectifier both tested bad. He said it is possible someone jump started the bike with a running car, or the reg/rec overheated some other way. Hopefully I am on the road to recovery after ordering some new parts.

  15. Likes Ohendo, Motogiro liked this post
  16. #10
    meadeam (OP)
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Location
    Fort Thomas, KY
    Posts
    15
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: 07 charging problem?

    Stator and rotor are also bad. One of the coils had come unattatched at some point and thrashed around under the rotor before settling into a place where it apparently went unnoticed for some time. It is hard to believe it ran at all, let alone without some terrible noise. I looked at the stator and rotor myself, they are both trashed. The seller mentioned nothing to me about it, and other than the charging issues I had no problems with the bike during the 500 or so miles I put on it.

    So new voltage reg/rec, rotor, stator and associated small parts, stator cover gasket and I will be back on the road. I'll have more in the bike than it is worth after the cost of parts and labor plus the purchase price, but I wasn't planning on selling it. I'll have to ride my investment out of it now. Only 4000 miles on it, I guess I'll have it for a long time!

  17. Likes TownsendsFJR1300, Motogiro, Ohendo liked this post
 

 
Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. charging at 16.5V!
    By Mikilufz6 in forum FZ6 Electrical
    Replies: 2
    Last Post: 12-13-2014, 09:43 AM
  2. Charging System
    By DaveOTZ in forum Garage / Mechanical Help
    Replies: 17
    Last Post: 02-15-2014, 11:36 AM
  3. FZ6 2005 not charging, not the normal problem
    By Visser in forum FZ6 Electrical
    Replies: 0
    Last Post: 01-05-2014, 11:04 PM
  4. Battery not charging
    By heath_AU in forum Garage / Mechanical Help
    Replies: 18
    Last Post: 05-19-2012, 06:39 AM
  5. Battery/charging help
    By opds9091 in forum FZ6 General Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 12-30-2008, 09:36 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
All times are GMT -7. The time now is 12:52 PM.
4.2.5
Image resizer by SevenSkins
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.6.3 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 2007 , All content is property of 600Riders.Com All Rights Reserved. The opinions and posts on this site do not neccesarily reflect those of the site owners or operators.
Yamaha FZ6 and Yamaha rights are property of Yamaha Motor Company. 600Riders.com is not associated with Yamaha in any way. We are an enthusiast site dedicated to the Yamaha FZ6 motorcycles. Our goal is to offer a place for Yamaha FZ6 owners to discuss rides, events, mods, maintenance, purchasing, etc
vBulletin Skin By: PurevB.com